egészségről

"Az egészség a belekben kezdődik"

Könyvek a mikrobiom és az egészség kapcsolatáról

Ezekben a könyvekben arról olvashatunk, hogy mekkora hatással van a mikrobiomunk (a beleinkben élő baktériumaink összessége) az egészségünkre.

Saját bőrömön tapasztaltam, hogy nem csak a fizikai, de a mentális egészségre is kihatással van a bélflóránk egészsége. A kezelést követően nagyon felborult az egyensúly az emésztőrendszeremben. Elképzelni sem tudtam, hogy mi okozhatja, mivel a lehető legegészségesebben táplálkoztam. Mégis, folyamatos panaszok jelentkeztek, bármit is ettem. Ez pedig kihatással van az ember kedvére, hangulatára, közérzetére, egészségére is.

Kezdetben ezekből a könyvekből merítettem információkat, ötleteket, hogy mi állhat a háttérben, majd egyre inkább beleástam magam a mikrobiom tudományterületébe, különböző orvosi cikkeket értelmezve. 4 évvel a kezelés után – 4 év folyamatos szűnni nem akaró emésztőrendszerbeli panaszok után –  végre sikerült rájönnöm, hogy mi volt a probléma. Szivárgó bélszindrómától kezdve, gluténérzékenységen át, a stressz indukálta mikrobiom-egyensúly felborulásáig mindenfélére gondoltam. Kísérletezgettem, hogy mit ehetek, és mit nem. Semmi nem vált be.

Később, saját motivációból és az egyetemi tanulmányaim keretein belül egyre többet olvastam a Raynaud-szindróma, autoimmun betegségek, bélrendszer – idegrendszer kapcsolatáról. Mígnem rátaláltam arra a tünetegyüttesre, ami nálam is évek óta jelentkezett. Ezt egyeztetve az orvosaimmal, és elvégezve a szükséges kezeléseket, mára már tudok tenni annak érdekében, hogy rendbe hozzam a felborult mikrobiomomat.

Ma már tudom, hogy nincs olyan, hogy “egészséges diéta”. Mindenki számára egyénileg meghatározott az, hogy mi az ő szervezetének az egészséges táplálék, és mi a káros. Mikrobiomunk összetétele is befolyásolja azt, hogy mit tudunk megemészteni – nem csak a  génjeink. Sőt, a mikrobiomunk még a génjeink kifejeződésére is hatással van. Itt már kezdtem átérezni a súlyát annak a “közhelynek”, hogy az vagy, amit megeszel. Mindezekről a lentebb ajánlott könyvekben olvashatunk hétköznapi nyelven leírva.

Ezen az oldalon összegyűjtök néhány, a mikrobiomról (és általában az egészségről) szóló könyveket, könyvrészleteket, cikkeket, riportokat, stb., amelyek mindenki számára érthetővé teszik azt, hogy mennyi mindent tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében pusztán olyan alapvető, mindennapi tevékenységekkel, mint a megfelelő táplálkozás, stressz kezelés, testmozgás, életmódbeli változtatások. Nem is tudunk arról, mennyi mindent megtehetünk egészségünk megőrzése, és a betegségek megelőzése érdekében.

Mindezen tudás megszerzése ott kezdődhet, hogy megértjük a mikrobiom működését – én is, a mai napig igyekszem ezt a tudást elsajátítani, és tenni azért, hogy sok-sok év múlva se alakuljanak ki olyan betegségek, amelyek most megelőzhetőek lennének pusztán étrendbeli és életmódbeli változtatásokkal. Nagyon hiszek abban, hogy nem a már meglévő betegséggel kellene orvoshoz fordulni, hanem a még jelen nem lévő kóros folyamatok előfordulását kell megakadályozni – nem a tüneteket kell kezelni, hanem a betegséget megelőzni, és az egészségünket megőrizni.

 • Alanna Collen
  10% Human

Ahogy a könyv címe is utal rá, mi valójában csak 10%-ban vagyunk emberek: sejtjeink 90%-át nem emberi sejtek teszik ki. Hogy ez mit jelent, arra választ kapunk ebből a könyvből.

Lenyűgöző, hogy mekkora hatást gyakorolnak a beleinkben élő baktériumaink az egészségünkre. Egyre inkább átérzem annak az elméletnek is a súlyát, miszerint mi, emberek valójában csak az élőhelyei vagyunk annak a sok milliárd – trilliárd baktériumnak, amelyekkel az evolúció során szimbiózisba kerültünk, és azóta együtt élünk. Mi gyakorlatilag az élőhelyei vagyunk ezeknek az élőlényeknek, kölcsönösen segítve egymást – mi etetjük és élőhelyet biztosítunk nekik, ők pedig számunkra hasznos anyagokat termelnek, és segítik akár az emésztésünket, vagy épp az immunrendszerünk védelmét. Ha a rossz baktériumok szaporodnak el bennünk, akkor persze fordított a helyzet. 

Rengeteg információt kaphatunk arról is, hogy mekkora befolyással van egy újszülöttre az, hogy császármetszéssel született-e, áthaladt-e születésekor a szülőcsatornán, vagy hogy egyáltalán “kellően” egészséges és gazdag baktériumflórával kezdi meg a méhen kívüli életet.

Ezen felül a mikrobiom – depresszió – autoimmun betegségek – figyelemzavar -autizmus – szivárgó bélszindróma és társairól is összefüggéseket, kutatási eredményeket olvashatunk ebben a könyvben.

 • David Perlmutter
  Gabonaagy

A glutén káros hatásairól (nem csak gluténérzékenyeknek), az egészségünkre gyakorolt hatásairól.

A mikrobiom szerepéről időskori idegrendszeri degeneratív betegségekben, autizmusban, depresszióban, szivárgó bélszindrómában és tüneteiben.

Interjú a könyv szerzőjével (Tom Bilyeu – Health Theory) :

https://www.youtube.com/watch?v=KRXl_N0OtX4&t=2904s

 • Emeran Mayer
  Mind-Gut Connection

Bélrendszerünkben körülbelül 50-100 millió neuron kap helyet. Ezért is nevezik az enterális idegrendszert a “második agynak”. Innen a bolygóidegen keresztül az ingerületek kb. 90%-a érkezik az agyba, és csupán 10% fut a másik irányba. Felvetődik a  kérdés, hogy akkor ki/mi irányít? Mi irányítunk az agyunkkal, vagy az agyunkon keresztül irányít minket a mikrobiomunk?

A mikrobiom nagy szerepet játszik a hangulatunk, érzelmeink,  étvágyunk, az ételek iránti sóvárgásunk , stb., irányításában.

A könyv mindenki számára hasznos ismereteket ad át közérthető formában azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk testi-lelki egészségünk megőrzése érdekében pusztán azáltal, hogy a mikrobiomunkra odafigyelünk.

Rengeteget ír a stressz és  bélrendszerünk megfelelő működése kapcsolatáról, és arról, hogyan is zajlik az egész folyamat.

Interjú a könyv szerzőjével (Tom Bilyeu – enterális idegrendszer) :

https://www.youtube.com/watch?v=filqDSbSOAA

Riportok a mikrobiomról és az egészségről

Kiemelve a legérdekesebb és leghasznosabb részeket.

Rengeteg információtartalma van egy-egy ilyen beszélgetésnek.

 • Dr. Joe Dispenza
  Stressz - betegség - egészség kapcsolata

“When you turn on the stress response, and you can’t turn it off, now you are headed for disease.

Because no organism in nature can live in an emergency mode.”

[…]

 “It’s a scientific fact, that the hormones of genes down regulates genes and creates disease”

[…]

“That means than, our thoughts can make us sick

 • Dr. Steven Gundry
  Táplálkozás - szivárgó bélszindróma - betegségek megelőzése

“The lining of the gut is only one cell thick.”

[…]

“Gluten makes its trouble by causing leaky gut

 • Ben Warren
  A bélrendszer és az egészség kapcsolatáról

“A lot of people have gut issues, but don’t even realises that it is a gut issue.”

[…]

“Leaky gut really affects the whole body”

 • Naveen Jain
  Mikrobiom szekvenálás - Viome

“We are an ecosystem. In that ecosystem we have a symbiotic relationship with these organisms.

When we don’t feed them, they don’t feed us.

When we take good care of them by giving them the good nutrients, they produce the right nutrients for us

 and that’s what makes us healthy.”

 • Yuval Noah Harari

“We are hackable animals”

[…]

“… You need a lots of data …”

[…]

“and secondly, you need a lot of computing power…”